Ei Suomi ole kunnossa

Sipilän Juha kirjoitti blogiinsa seuraavan eduskuntakauden tavoitteita. ”Tulevalla vaalikaudella mahdollisuus parantaa perusturvaa, pitää huolta koko maan tieverkosta, satsata koulutukseen ja tutkimukseen, puuttua lapsiköyhyyteen”.

 

Pääministeri haluaa ensi kaudella tehdä aivan päinvastaisia asioita kuin on tämän kauden aikana tehnyt ja perua viimeiset 3 vuotta? Marraskuussa Sipilä pohti Hesarin haastattelussa, että leikkasimme ehkä liikaa. Ja silti jälleen päättivät leikata taas vähän lisää. Indeksijäädytykset tehdään taas leikkaamaan perusturvasta, ja lisäämään eläkeläis- ja lapsiköyhyyttä.

 

Pääministeri Sipilä kirjoittaa blogissaan tänään, että hallituksen tekemä vastuullinen talouspolitiikka antaa seuraavalle hallitukselle herkullisen lähtökohdan tehdä politiikkaa, jossa kasvun hedelmiä jaetaan. Sipilä ei kirjoita, mutta tekemänsä politiikan vuoksi katson itselleni oikeuden jatkaa lausetta: heillekin, joiden kukkarosta on viimeiset 3 vuotta kauhottu.

 

Suomi tekee yhä alijäämäisiä budjetteja ja ottaa lisää velkaa. Koska Sipilänkin kaipaamia rakenteellisia uudistuksia ei tällä kaudella ole tehty, on talouden tasapainottaminen tarkoittanut vain köyhiltä ottamista ja rikkaille antamista.

 

Seuraavan hallituksen alku ei ole helppo. Talousuutiset ennustavat jo Suomen talouskasvun hidastumista. Tämä siitä huolimatta, että Sipilä kehuu laittaneensa Suomen kuntoon. Muistamme kuitenkin, että talous taittui kasvuun vuonna 2015 ennen kuin nykyinen eduskunta oli tehnyt yhtään talouspoliittista päätöstä. Vaarana on, että meidän kaikista heikoimmassa asemassa olevat eivät pääsekään nauttimaan tämänhetkisestä kasvusta laisinkaan, vaan jälleen ollaan heidän kukkarollaan säästämässä, ja tuloeroja ja eriarvoisuutta vain kasvattamassa.

 

Pitkäjänteinen talouden tasapainottaminen tarvitsee muuta kuin sanelupolitiikalla aikaansaatuja 0- ja miinusmerkkisiä palkankorotussopimuksia, kansaneläkkeestä leikkaamisia tai veronvälttelyä helpottavia hallintarekistereitä. Tarvitaan pitkälle vaikuttavia uudistuksia, joita tämä eduskunta ei ole saanut tehtyä. Tarvitaan verouudistus, joka laajentaa veropohjaa entisestään. On tarve tehdä sosiaaliturvauudistus, joka helpottaa työnteon, yrittämisen ja sosiaaliturvan yhdistämistä vaihtuvissa elämäntilanteissa. Perhevapaauudistus, joka parantaa nuorten naisten työmarkkina-asemaa, varhaiskasvatukseen tehty tarveharkinta pitää poistaa. Nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn tarvitaan aidosti maksuton ja pakollinen toisen asteen koulutus.

 

Sote-uudistus on saatava viimein valmiiksi. Se täytyy tehdä parlamentaarisella valmistelulla alkuperäisistä tavoitteista kiinni pitäen. Terveyserojen kaventaminen, hoitoonpääsyn helpottaminen ja kustannusten nousun taittuminen täytyy tarkoittaa jotain ihan muuta kuin lappilaisille kohdistuva 33 miljoonan euron leikkaus, minkä saavat jakaa valinnanvapauden nimissä yksityisille terveysjäteille siellä, missä on jo valmiiksi terveempi väestö.

HennaKnuuti
Sosialidemokraatit Tornio

Torniolainen demari, ehdolla eduskuntaan 2019 Lapin vaalipiiristä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu