Henna Knuuti Tavoitteena maailman paras maapallo

Ei Suomi ole kunnossa

Sipilän Juha kirjoitti blogiinsa seuraavan eduskuntakauden tavoitteita. "Tulevalla vaalikaudella mahdollisuus parantaa perusturvaa, pitää huolta koko maan tieverkosta, satsata koulutukseen ja tutkimukseen, puuttua lapsiköyhyyteen".

 

Pääministeri haluaa ensi kaudella tehdä aivan päinvastaisia asioita kuin on tämän kauden aikana tehnyt ja perua viimeiset 3 vuotta? Marraskuussa Sipilä pohti Hesarin haastattelussa, että leikkasimme ehkä liikaa. Ja silti jälleen päättivät leikata taas vähän lisää. Indeksijäädytykset tehdään taas leikkaamaan perusturvasta, ja lisäämään eläkeläis- ja lapsiköyhyyttä.

 

Pääministeri Sipilä kirjoittaa blogissaan tänään, että hallituksen tekemä vastuullinen talouspolitiikka antaa seuraavalle hallitukselle herkullisen lähtökohdan tehdä politiikkaa, jossa kasvun hedelmiä jaetaan. Sipilä ei kirjoita, mutta tekemänsä politiikan vuoksi katson itselleni oikeuden jatkaa lausetta: heillekin, joiden kukkarosta on viimeiset 3 vuotta kauhottu.

 

Suomi tekee yhä alijäämäisiä budjetteja ja ottaa lisää velkaa. Koska Sipilänkin kaipaamia rakenteellisia uudistuksia ei tällä kaudella ole tehty, on talouden tasapainottaminen tarkoittanut vain köyhiltä ottamista ja rikkaille antamista.

 

Seuraavan hallituksen alku ei ole helppo. Talousuutiset ennustavat jo Suomen talouskasvun hidastumista. Tämä siitä huolimatta, että Sipilä kehuu laittaneensa Suomen kuntoon. Muistamme kuitenkin, että talous taittui kasvuun vuonna 2015 ennen kuin nykyinen eduskunta oli tehnyt yhtään talouspoliittista päätöstä. Vaarana on, että meidän kaikista heikoimmassa asemassa olevat eivät pääsekään nauttimaan tämänhetkisestä kasvusta laisinkaan, vaan jälleen ollaan heidän kukkarollaan säästämässä, ja tuloeroja ja eriarvoisuutta vain kasvattamassa.

 

Pitkäjänteinen talouden tasapainottaminen tarvitsee muuta kuin sanelupolitiikalla aikaansaatuja 0- ja miinusmerkkisiä palkankorotussopimuksia, kansaneläkkeestä leikkaamisia tai veronvälttelyä helpottavia hallintarekistereitä. Tarvitaan pitkälle vaikuttavia uudistuksia, joita tämä eduskunta ei ole saanut tehtyä. Tarvitaan verouudistus, joka laajentaa veropohjaa entisestään. On tarve tehdä sosiaaliturvauudistus, joka helpottaa työnteon, yrittämisen ja sosiaaliturvan yhdistämistä vaihtuvissa elämäntilanteissa. Perhevapaauudistus, joka parantaa nuorten naisten työmarkkina-asemaa, varhaiskasvatukseen tehty tarveharkinta pitää poistaa. Nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn tarvitaan aidosti maksuton ja pakollinen toisen asteen koulutus.

 

Sote-uudistus on saatava viimein valmiiksi. Se täytyy tehdä parlamentaarisella valmistelulla alkuperäisistä tavoitteista kiinni pitäen. Terveyserojen kaventaminen, hoitoonpääsyn helpottaminen ja kustannusten nousun taittuminen täytyy tarkoittaa jotain ihan muuta kuin lappilaisille kohdistuva 33 miljoonan euron leikkaus, minkä saavat jakaa valinnanvapauden nimissä yksityisille terveysjäteille siellä, missä on jo valmiiksi terveempi väestö.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kirjoittaja ei nyt tainnut ymmärtää, että talouden perustan täytyy olla kunnossa, jos valtion halutaan käyttävän rahaa erilaisiin hyviin asioihin. Kaksi edellistä hallitusta raputti pahati tämän perustan. Tällä hallituskaudella jotakin parannusta on saatu aikaan, mutta kestävä se perusta ei edelleenkään ole.

Pekka Pylkkönen

Tarvitaan isot leikkaukset sosiaaliturvaan ja tuntuvat veronalennukset jotta työtä tehdään enemmän. Lisäksi sairaus- ja vanhempainvapaiden kustannukset on poistettava työnantajilta jotta nuoria naisia uskalletaan palkata enemmän. Subjektiivinen päivähoito-oikeus on rajattava maan kattavasti 20 viikkotuntiin jotta laadusta voidaan pitää kiinni eikä tarpeettomia kustannuksia aiheuteta.

Pidemmällä tähtäimellä progressiivisesta verotuksesta pitää luopua työnteon kannusteiden parantamiseksi. Lisäksi yritysverotuksessa on siirryttävä Viron malliin jossa veroja maksetaan vasta varoja nostettaessa yrityksestä ulos. Tämä helpottaa kasvua sekä varautumista huonompiin aikoihin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Plogistille vain tiedoksi, että hallitus ei ole leikannut, vaan lisännyt julkisia menoja tämän vaalikauden aikana n. 5 miljardilla eurolla !

Velkaantumisen saanti hallintaan on hyvä asia, kuten on myös kymmenet tuhannet uudet työpaikat.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Suomi lyhentää valtion­velkaa ensimmäistä kertaa 10 vuoteen !

Oppositio haukkuu hallituksen talouspäätökset, mutta jakaa samalla sujuvasti menemään hallituksen politiikan ansiosta syntyneen työn ja kasvun hedelmät.

Valtionvelan lyhentämiselle täytyy saada heti stoppi ! Blogistilla näyttää olevan jo toimenpiteet esillä !

Käyttäjän SeppoMakkonen kuva
Seppo Makkonen

Ei tommosen kommunistin juttuja kannata ottaa kuuleviin korviinsa

Toimituksen poiminnat